TR Dizine Dergi Başvurusu İçin Ön Koşullar
TR Dizin’de taranmak üzere yapılan dergi başvuruları için aşağıdaki sayılar ön koşul olup, eksik veya yanlış belirtilen hususlar dergi başvurusunun reddedilmesine neden olacaktır. Bu nedenle, ilgili öğeleri sağladığınızdan emin olun.
- Dizine başvurmak için en az bir sayı yayınlanmış olmalıdır.
- Sağlık Bilimleri, Diş Hekimliği ve Eczacılık alanındaki dergiler yılda en az 3 sayı; Mühendislik, Temel Bilimler, Veterinerlik alanındaki dergiler yılda en az 2 sayı, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler alanındaki dergiler ise yılda en az 1 sayı yayımlanmalıdır.
- Basılı dergiler için ISSN, elektronik dergiler için E-ISSN alınmalıdır. Her iki format da yayınlanıyorsa, her iki ISSN de mevcut olmalıdır.
- ISSN numarası Kültür Bakanlığı ISSN Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü’nden alınmalıdır .
- Dergi adının dış kapak/iç kapak/web sayfasındaki formatı TC Kültür Bakanlığı ISSN kaydı ile aynı olmalıdır.
- Derginin basılı versiyonunun ISSN’si (derginin dış kapağında, tercihen sağ üstte, iç kapakta dergiye ilişkin bilgilerle birlikte) ve elektronik versiyonun ISSN’si dergide kolayca görülebilir olmalıdır. web sitesinde ve ana sayfada.
- Dergi hakemli ve bilimsel bir dergi olmalıdır. Bu durum dergide ve/veya web sayfasında belirtilmelidir.
- Derginin bağımsız bir web sayfası olmalı ve bilimsel dergi için ayrıntılı bilgiler kolay erişilebilir şekilde tasarlanmalıdır. Dergi ile ilgili bilgiler [derginin tam adı, diğer dillerdeki adı (İngilizce adı gibi), varsa kısaltılmış adı, ISSN (basılı) ve/veya ISSN (elektronik), açık adresi, derginin yayın dili , yayın ayları, yayın aralığı, amacı, kapsamı ve etik bilgileri, kurumsal iletişim ve e-posta adresleri, derginin tarihçesi (varsa yıl aralıklarıyla isim ve ISSN değişikliği gibi), editörler ve ilgili kurullar, yayıncı, yayınevi , vb. bilgiler] derginin iç kapağında ve/veya internet sitesinde ayrı başlıklar altında belirtilmelidir.
- Derginin amacı ve kapsamı dergide ve/veya web sayfasında ayrıntılı olarak belirtilmelidir.
- Dergideki makaleler, makale dilinde özet ve anahtar kelimeler içermelidir. Özet için bir kelime sınırı verilmeli ve bu kurala uyulmalıdır. Özet ve Anahtar Kelimeler uluslararası standartlara uygun olmalıdır.
- Latin alfabesi dışındaki dillerde yazılan makalelerde Latin alfabesi ile yazılmış başlık, özet, anahtar kelimeler ve referanslar yer almalıdır.
- Dergideki makaleler türlerine göre (araştırma makalesi, olgu sunumu, derleme vb.) sınıflandırılmalı ve içindekiler tablosunda ve makalenin ilk sayfasında belirtilmelidir.
- Dergideki bilimsel makalelerin ilk sayfasında, tercihen alt kısmında, makale gönderim ve kabul tarihleri, tüm yazarların kurumları, iletişim bilgileri ve uluslararası geçerliliği olan “ORCID” bilgileri yer almalıdır.
- Bilimsel makalelerin bütünlüğünü bozmamak için makalede reklam ve benzeri tanıtımlara yer verilmemeli ve sayfa numarası verilmemelidir.